Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κ.Τ.ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ FLASHAπόσπασμα της συνέντευξης που αφορά τις σκέψεις του Υπουργείου για την νέα νομοθεσία για το κυνήγι: 


Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Τώρα έχει ενδιαφέρον αυτό το οποίο κάνατε δηλαδή κάτι το οποίο έχει πολιτικό κόστος και αφορά το κυνήγι για παράδειγμα. Δηλαδή δεν υποχωρήσατε στις πιέσεις να ξεκινήσει γρήγορα η κυνηγετική περίοδος, στη καταταλαιπωρημένη πανίδα του τόπου. Θα επιμείνετε σε τέτοιες πολιτικές κα Μπιρμπίλη ή σε πολιτικές που έχουν και οικονομικό κόστος για παράδειγμα; Είχατε πει αρκετά πράγματα για την υπαίθρια διαφήμιση και το κατάντημα ας πούμε το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό της πόλης. Σ’ αυτά τα δυο δηλαδή κυνήγι, υπαίθρια διαφήμιση που είναι λύσεις μάλλον δύσκολες αλλά γρήγορες θα προχωρήσετε; 
Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε για την υπαίθρια διαφήμιση, σε ό,τι έχει σχέση με το κέντρο της Αθήνας, που είναι και στη δικαιοδοσία της εταιρίας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, της ΕΑΧΑ, έχουμε ήδη κάνει μια καταγραφή. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει η αποξήλωση των πινακίδων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάτι που έγινε το 2004 να μη γίνει τώρα και το θέμα είναι να προσπαθήσουμε αυτό που θα γίνει να μείνει. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. 
Για το θέμα του κυνηγιού, έχουμε υποσχεθεί και έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Μωραΐτης την υποχρέωση, να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη διαβούλευση όπου θα συμμετέχουν όλοι και οι κυνηγοί και η Ορνιθολογική Εταιρεία και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι ξενοδόχοι. Όλοι, για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Και υπάρχουν και ευρωπαϊκά παραδείγματα. Άρα νομίζω ότι ... 

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε τα πάρκα κυνηγιού; 

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Βεβαίως. Πρέπει κάποια στιγμή να ελεγχθεί το κυνήγι στη χώρα μας ειδικά όταν έχουμε τόσο μεγάλες εκτάσεις που είναι προστατευόμενες περιοχές και ανήκουν στο δίκτυο Natura, πρέπει να προστατέψουμε κάποιες περιοχές και κυρίως κάποιες εποχές. Κι αυτό θα το κάνουμε, γιατί όσο ριζοσπαστικοί μπορεί να είμαστε στις αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες, τόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για να έχουμε αξιοπιστία και για να γίνει η χώρα μας συνολικά πιο ανταγωνιστική, πιο όμορφη και καλύτερη. 

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Νομίζω πως υπογράφουμε αυτά που λέτε αλλά δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Δηλαδή ‘‘προστατευόμενες περιοχές’’. Εγώ θεωρώ ότι έχουμε μεγάλες προστατευόμενες περιοχές σε σχέση με την έκταση της χώρας μας, τη γεωγραφική έκταση, οι οποίες όμως ουσιαστικά δεν προστατεύονται. Βλέπουμε δηλαδή αυθαίρετη δόμηση, χωματερές, ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας. Πώς θα κάνετε αυτή τη στροφή δηλαδή από τη θεωρία στην πράξη; Αυτό είναι το λεπτό σημείο. 

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε αυτό είναι μια καθημερινή μάχη στο Υπουργείο και πραγματικά το εννοώ αυτό. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι, στο κομμάτι που θέτετε κ. Κύρτσο, πρέπει να έχουμε πράγματι υπομονή. Δηλαδή είναι μια κατάσταση τραγική, η χρηματοδότηση αφορά ουσιαστικά μόνο λειτουργικές δαπάνες και έξοδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προστατευθεί η συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει ουσιαστικά να βρούμε και τρόπο να χρηματοδοτήσουμε την προστασία της, που σήμερα αυτό δεν γίνεται. Και εδώ προσπαθούμε να συζητήσουμε με όλους τους φορείς διαχείρισης πώς πρέπει να γίνει η οργάνωσή τους, τι πρέπει να αλλάξει, τι δεν πήγε καλά. Ξεκινάμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την βιοποικιλότητα συνολικά. Το 2010 είναι έτος βιοποικιλότητας και θα ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα την Επιτροπή για τη Φύση. 
Το κομμάτι φύση είναι το πιο δύσκολο, γιατί και δεν έχουμε επενδύσει ποτέ σαν χώρα σ’ αυτό ουσιαστικά και γιατί οι πολύ μικρές παρεμβάσεις που θα γίνουν τώρα θα έχουν απόδοση μετά από κάποιο καιρό. Αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί κι αυτό προτεραιότητά μας. 


:

Οι προτάσεις ήταν έτοιμες από καιρό και πολλές από αυτές είχαν δημοσιευτεί και παλιότερα.
 Κατατέθηκαν δυό βδομάδες μετά τις εκλογές στη συνάντηση που είχε η υπουργός περιβάλλοντος και λοιπόν κερδοφόρων δραστηριοτήτων με τις Μ.Κ.Ο., μια ακόμη συνάντηση από την οποία ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Ή ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΦΤΕΙ ΛΟΓΟΣ!!!!:
Η κεντρική ιδέα πάντως, έχει ως εξής… Πάρτε δείγματα, να καταλάβετε τι «παίζει»

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων
 ( ΠΑΝΔΟΙΚΟ) είναι Σωματείο, του οποίου τα μέλη είναι οικολογικές οργανώσεις. Η έδρα του Δικτύου είναι ο Βόλος, όπου και βρίσκονται τα γραφεία του Δικτύου και η γραμματεία. Σήμερα το Δίκτυο έχει ως μέλη 75 οργανώσεις, κατανεμημένες στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, και πολλές συνεργαζόμενες. Το Δίκτυο εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των Οικολογικών Οργανώσεων της Ελλάδας. 

Βόλος, 31 Ιουλίου 2007
Προς:
 
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κύριο Ευάγγελο Μπασιάκο

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
 
κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή

Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια της επικείμενης απόφασής σας για τον καθορισμό των χρονικών ορίων της κυνηγετικής περιόδου (Ρυθμιστική), θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
1. Οι οικολογικές οργανώσεις οι οποίες παίρνουν μέρος στο διάλογο, μεταξύ των οποίων και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ έχουν αρχίσει πλέον να θεωρούν ότι αποτελούν άλλοθι για την σχεδόν δεδομένη στάση σας υπέρ των θέσεων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ).
 
Εδώ και χρόνια η ΚΣΕ είναι μονίμως ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα της υπουργικής απόφασης και πανηγυρίζει παρουσιάζοντάς την ως δική της επιτυχία, (αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο site της ΚΣΕ στο διαδίκτυο για να το διαπιστώσετε και ο ίδιος), οι δε οικολογικές οργανώσεις δυσφορούν για τον εμπαιγμό του εκάστοτε υπουργού «που δείχνει να φοβάται το πολιτικό κόστος της δυσφορίας των κυνηγών» όπως χαρακτηριστικά συζητείται.
2. Πέρυσι, παρά τη διαφωνία όλων των οικολογικών οργανώσεων που συμμετείχαν στο διάλογο για τη «ρυθμιστική», τελικά ικανοποιήσατε μόνο την πρόταση των κυνηγών, αναφέροντας μάλιστα στην ανακοίνωση που κάνατε προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν στην απόφασή σας! Κυριολεκτικά αισθανθήκαμε ότι εμπαιζόμαστε και αποτελούμε τελικά άλλοθι για προειλημμένες αποφάσεις.
3. Ο κύριος Πρωθυπουργός με ατομική του πρωτοβουλία ίδρυσε το Έργο Πολιτών θεωρώντας το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ευαισθητοποιημένου πολίτη ιδιαίτερα σημαντικό, στη διαβούλευση για τη λήψη των αποφάσεων. Τελικά αποτελεί κυβερνητική θέση ή όχι;
 
4. Το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1993 έχει αποφασίσει πως το Υπουργείο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και τις οικολογικές και τις κυνηγετικές οργανώσεις και να αποφασίζει βρίσκοντας τη χρυσή τομή. ‘Ομως οι αποφάσεις σας ικανοποιούν μόνιμα τους κυνηγούς, και μάλιστα όταν τα επιστημονικά και λογικά δεδομένα, ακόμα και οι Οδηγίες της Ε.Ε. άλλα ορίζουν.
5. Φέτος είναι μια ιδιαίτερη περίοδος. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη από τις πυρκαγιές και πολλά από τα ενδιαιτήματα της άγριας ζωής έχουν εξαφανιστεί. Με την υπό έκδοση Ρυθμιστική θα λάβετε πρόνοια για την προστασία της πανίδας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει όπως προαναφέραμε.
6. Οι πολίτες είναι οργισμένοι. Το περιβάλλον πλέον είναι μια υπόθεση που κινητοποιεί όλους. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήδη έχουν πάρει το μήνυμα. Οι εθελοντές αυξάνουν ραγδαία και το πολιτικό κόστος υφίσταται πλέον γι’ αυτούς που ασκούν αντιπεριβαλλοντική πολιτική.

Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Αρ.Πρωτ.ΠΑΝΔΟΙΚΟ 7/2009/145
Βόλος, 6 Ιουλίου 2009
 

Προς:
 
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ & Φ.Π.
 
Δ/ΝΣΗ ΑΙΣΘ. ΔΑΣΩΝ, ΔΡΥΜΩΝ ΚΑΙ ΘΗΡΑΣ
 
ΤΜΗΜΑ Β'
Φαξ: 2105242663

2. Γραφείο Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

ΘΕΜΑ: Έκδοση ρυθμιστικής απόφασης κυνηγίου περιόδου 2009-2010
Σε συνέχεια συνάντησης την 30/6/2009 με σκοπό την έκδοση απόφασης ρύθμισης κυνηγίου σας αποστέλλουμε την εισήγηση του εκπροσώπου μας κ. Γιώργου Μαυρουλέα καθώς και τις θέσεις του ΠΑΝΔΟΙΚΟ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Εισήγηση Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων
για τη Ρυθμιστική Θήρας περιόδου 2009-2010.
Εδώ και πέντε τουλάχιστον έτη που συμμετέχουμε στη διαβούλευση για τη ρυθμιστική της θήρας διαπιστώνουμε, όχι χωρίς θλίψη, την κατάληξη αυτής, σε μια επίφαση διαλόγου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις οργανώσεις που ασχολούνται εθελοντικά με το περιβάλλον και την άγρια ζωή. Αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός πως τόσα χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τη μείωση της περιόδου της θήρευσης (ειδικά στις καταληκτικές της ημερομηνίες) δίχως να εισακούονται.
 
Χωρίς ελπίζουμε να αδικούμε το Υπουργείο θεωρούμε πως η διαβούλευση για τη Ρυθμιστική ουσιαστικά νομιμοποιεί (λόγω της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας του 1993) ήδη ειλημμένες αποφάσεις του επί του ζητήματος που μονίμως ικανοποιούν τους κυνηγούς.
Ως ΠΑΝΔΟΙΚΟ εννοούμε τη διαβούλευση ως μια ειλικρινή και απροκατάληπτη διαδικασία όπου τα μέρη συμμετέχουν ισοδύναμα και κανένα από αυτά δε χρησιμοποιείται απλά και μόνο για να γίνεται η διαβούλευση. Δεδομένο όμως που το Υπουργείο φαίνεται ότι δε συμμερίζεται.
 
Κατόπιν αυτής της πρακτικής συμμετέχουμε στη διαβούλευση ελπίζοντας για τελευταία φορά , σε μια ουσιαστικοποίηση και νοηματοδότησή της ως τέτοιας. Αν το αποτέλεσμα βέβαια και αυτής της Ρυθμιστικής είναι το ίδιο, ως Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων είμαστε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε τη συγκεκριμένη πολιτική και να οργανώσουμε αντιδράσεις που δε θα επιτρέψουν τη συνέχισή της.
Οι λόγοι που μας αναγκάζουν η εισήγησή μας (που θα έπρεπε να έχει ένα διαφορετικό, πιο τεχνοκρατικό, χαρακτήρα) να ξεκινάει με μια οξεία κριτική θέση, οφείλεται στην έλλειψη πολιτικού προσώπου του Υπουργείου από τη διαδικασία παρουσίασης των προτάσεων και θέσεων των οργανώσεων.

Θέση του ΠΑΝΔΟΙΚΟ για τη Ρυθμιστική Θήρας για την περίοδο 2009-2010:

Θεωρούμε την 31η Ιανουαρίου ως την καταληκτέα ημερομηνία θήρευσης της ορνιθοπανίδας στη χώρα μας.
 Η θέση μας αυτή στηρίζεται στους παρακάτω λόγους:
1) Παρά την ύπαρξη Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας γνωρίζουμε όλοι πως η λαθροθηρία στη χώρα μας είναι εκτεταμένη και πως εντέλει παρά τη θηροφύλαξη που ασκεί η πρώτη, οι λαθροθήρες συνεχίζουν τη δράση τους (έστω και αν μειώνεται με μικρά βήματα) υπερβαίνοντας σε αριθμό ακόμη και τους νόμιμα αδειοδοτημένους κυνηγούς, εκμεταλλευόμενοι την ελλειπή φύλαξη και την απουσία αποφασιστικής πολιτικής που θα εξάλειφε το φαινόμενο. Το μόνο που κάπως σέβονται οι λαθροθήρες είναι τα όρια της Ρυθμιστικής καθώς έξω από αυτά εντοπίζονται αμέσως ως τέτοιοι. Ούτε καν τα όρια θήρευσης.
2)
 Λαθροθηρία όμως, έστω και από σύγχυση, διεξάγεται και από τους νόμιμους κυνηγούς. Ακόμα και η έκθεση του ΕΘΙΑΓΕ που διεξήχθη κατ’ εντολή του Υπουργείου σας την εντοπίζει. Έκθεση που συνηγορεί στην καταληκτική ημερομηνία που υιοθετούμε.3) Πέρα από τις τεχνοκρατικές θέσεις για τις ημερομηνίες θήρευσης (τις μειώσεις των πληθυσμών της άγριας πανίδας ή όχι) εθελοτυφλούμε όταν δεν αναγνωρίζουμε πως το κυνήγι (άσχετα αν ήταν νόμιμο ή όχι ) εξάλειψε (μαζί με την καταστροφή βιοτόπων) τους φυσικούς θηρευτές που έπαιζαν έναν εξισορροπητικό ρόλο. Η θήρευση από τον άνθρωπο γίνεται με όπλα που δεν αναγνωρίζουν και δε σκοτώνουν το πιο αδύναμο ή άρρωστο ζώο αλλά το οποιοδήποτε τέτοιο, παρεμβαίνοντας ανάρμοστα στην εξέλιξη των ειδών. Δεν άπτεται συνεπώς λογικής η θέση που θέτει τον κυνηγό ως διαχειριστικό παράγοντα των πληθυσμών των ειδών. Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε μείωση της θηρευτικής περιόδου μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση της υπαίθρου και όχι στην ανισορροπία της.
4)
 Εστιάζουμε με έμφαση επίσης στο ζήτημα της σύγχυσης στον κυνηγό για ορισμένα είδη που συμβιώνουν σε ίδιους βιότοπους και που μερικά βρίσκονται σε κίνδυνο εξάλειψης (όπως η νανόχηνα) που η κλιμάκωση της καταληκτικής ημερομηνίας θήρευσης επιφέρει.
Τέλος και δοθείσης της ευκαιρίας θέλουμε ως ΠΑΝΔΟΙΚΟ να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο κάποια σχετικά ζητήματα τα οποία παρόλο που δεν αφορούν άμεσα τη ρυθμιστική ενέχουν έμμεση σχέση αλλά λειτουργούν καταστροφικά προς το περιβάλλον και συγκεκριμένα προς την άγρια ζωή.
α) η μολυβδίαση των πτηνών (και όχι μόνο) από τα σκάγια των κυνηγών. (Σχετική απόφαση της Ευρωπ. Ένωσης για την αντικατάσταση του μολύβδου από τα σκάγια έχει καταληκτική ημερομηνία μέσα στο 2010 όπως γνωρίζετε)
β) η γενετική ρύπανση που επιφέρεται από τον ελεγχόμενο πολλαπλασιασμό «θηραμάτων» από κυνηγούς και η απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους. Το μέτρο αυτό καταλήγει να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην άγρια πανίδα και ορνιθοπανίδα καθώς έρχεται αντιμέτωπη με ασθένειες που δεν υπάρχουν στο φυσικό τους χώρο αλλά που χτυπούν σε συνθήκες πυκνού πληθυσμού σε ελάχιστο χώρο. Επίσης δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα (βλέπε αγριόχοιρος στην Πελοπόννησο) όταν απελευθερώνονται μακριά από το φυσικό τους βιότοπο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι χώροι θήρευσης.
γ) η πλημμελής εκπαίδευση και διαδικασία αδειοδότησης του κυνηγού στη χώρα μας που μας επιτρέπει να αμφισβητούμε το σεβασμό των σχετικών αποφάσεων (έστω και από άγνοια) που αφορούν τη θήρα ακόμη και από τους νόμιμους κυνηγούς.
δ)
 η «ανάθεση» ουσιαστικά της θηροφύλαξης από το Υπουργείο στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Χωρίς να αμφισβητούμε τις προθέσεις της τελευταίας ή ακόμη και την αποτελεσματικότητά της (αφού αυτά δεν υπάρχουν αντικειμενικοί φορείς και κριτήρια που να τα ορίζουν) αμφισβητούμε την πρακτική και τη λογική του Υπουργείου. Η τήρηση του νόμου δε μπορεί να ιδιωτικοποιείται και να ασκείται από μη θεσμικούς φορείς. Αυτό είναι ένα έργο που μόνο η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να ασκεί.
ε) τέλος θέλουμε να εστιάσει το Υπουργείο στην πρακτική ορισμένων κυνηγών που κυρίως «στήνουν καρτέρι» σε θηράματα να δηλητηριάζουν το νερό γύρω από την «περιοχή τους» προκειμένου να σκοτώσουν τα σκυλιά άλλων κυνηγών, ώστε να μην ενοχλούν τα «θηράματα» στόχο τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πέρα από τα κυνηγόσκυλα που δηλητηριάζονται και πεθαίνουν φρικτά, να σκοτώνουν «τυφλά» και την άγρια πανίδα που ξεδιψά από αυτά τα σημεία.

Με εκτίμηση,
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


 ΠΟΦΥΖΩ 

Λήξη Κυνηγετικής περιόδου 29/02/2008
 

«ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»
(Νομίμως αναγνωρισμένο Σωματείο αρ. έγκρ. 2203/95)
Αλκιβιάδου 24 τηλ/fax : 210 8814677 - 6948008108
e-mail: pofyzo@yahoo.gr - pofyzo.blogspot.com
Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και των 43 συνεργαζόμενων οικολογικών και φιλοζωϊκών και ανθρωπιστικών σωματείων.

Αθήνα 25-02-2008
 
«Η ζωή ξεκινά εκεί που σιγούν τα όπλα». Η λήξη της κυνηγετικής περιόδου αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη φύση. Εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά και θηλαστικά από την πλούσια ορνιθοπανίδα της ελληνικής φύσης χάθηκαν από το κυνήγι, σ΄ ένα από τα πιο παράλογα, ανήθικα, βάναυσα «σπoρ» που η σύγχρονη κοινωνία πρέπει να βρει τις ηθικές δυνάμεις και τον ορθολογικό προσανατολισμό ώστε να το αποβάλλει ως πρακτική εξάσκηση μιας «εκτόνωσης» από την καθημερινότητα, που δυστυχώς πολλοί ακόμα θεωρούν ως σύνδεση με το απώτερο παρελθόν μιας «φυσικής» οικολογικής συνέχειας.
 
Η σημερινή κοινωνία, ο σύγχρονος κόσμος έχει καταλήξει στο γεγονός ότι η φύση είναι για όλους. Καθένας μας είναι μέτοχος και κοινωνός αυτού του πολύτιμου και ανεκτίμητου αγαθού που ονομάζεται φυσικός πλούτος της άγριας πανίδας. Το ζητούμενο είναι ότι για τους κυνηγούς το κυνήγι αποτελεί αυτοσκοπός, μια ενέργεια αυτοϊκανοποίησης, και εγωιστικής έξαρσης όπου η θηραματική «διαχειριστική» πολιτική συμβαδίζει με μορφές «αναψυχής». Για το οικολογικό κίνημα αποτελεί μια «αξία»-έκτρωμα που καταπατεί οικολογικές αρχές και κανόνες. Η φύση προσδιορίζεται μόνη της, διαχειρίζεται την ύπαρξη ή όχι των ειδών της με δικές της διεργασίες, και αφήνεται να θεραπεύσει τις πληγές της χωρίς καμιά ανθρωπογενή επέμβαση.
Η ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. από της ιδρύσεως της εδώ και δεκατρία χρόνια διεκδικεί την άμεση κατάργηση του κυνηγιού. Πρότεινε και με αφορμή τις περσινές καταστρεπτικές φωτιές, μια σειρά από μέτρα αποτροπής της κυνηγετικής δραστηριότητας, ανάκαμψης των πληθυσμών της ορνιθοπανίδας αλλά και της πανίδας γενικότερα, δημιουργίας ειρηνικών περιοχών διέλευσης των ειδών, σεβασμού στην ύπαρξη του πιο μικρού, «αμελητέου σε αξία!!», θηλαστικού ή πτηνού.
Ο σύλλογος Πολίτες για τα δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής δεν θα πάψει να ζητά την οριστική κατάργηση του κυνηγιού γιατί το κυνήγι, το σκότωμα, η σύλληψη, η δηλητηρίαση, η εισαγωγή και ο εμπλουτισμός, η άμεση ή έμμεση ανθρωπογενή παρέμβαση στα ζώα μόνο δυσοίωνες αλλαγές στους βιοτόπους και υποβάθμιση της βιοποικιλότητας μπορεί να επιφέρει.
 
Ας αφοπλιστεί επιτέλους η πλεονεξία και η εγωϊστική συμπεριφορά των χιλιάδων κυνηγών για να μπορούμε να ατενίζουμε έναν κόσμο πιο ηθικό που δεν θα στηρίζεται στον άδικο φόνο της πέρδικας, της μπεκάτσας, των τρυγονιών, της πάπιας, του λαγού, του αγριογούρουνου, του ζαρκαδιού και τόσων άλλων πανέμορφων πλασμάτων της Φύσης.


Όχι στο Κυνήγι - Ναι στη ΖωήΨΗΦΙΣΜΑ νο 5 - ΠΑΝΔΟΙΚΟ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
Με παροιμιώδη αντι-οικολογική αδιαφορά συνεχίζεται η συνέργεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των κυνηγετκών συλλόγων που στόχο έχει τρην παγίωση στις συνειδήσεις μας του δήθεν φιλοπεριβαλλοντικούν ρόλου του ρυθμιστή κυνηγού.
Όμως , το κυνήγι ό,τι μανδύα κι αν φορέσει δεν είναι αρκετός για να καλύψει σε τίποτα την παράλογη στην εποχή μας φύση του.
Στόχος μας δεν πρέπει να είναι πλέον ούτε οι συμβιβαστικές λύσεις ούτε οι βελτιωμένες ρυθμιστικές περί αειφορίας, ελεγχόμενων κυνηγότοπων και προσωρινών ανακωχών, γιατί όλα αυτά δεν είναι παρά σκέτος εμπαιγμός για τη φύση.
Τασσόμαστε υπέρ της οριστικής και άμεσης κατάργησης του κυνηγιού για ολους τους παρακάτω λόγους:
1. Οι αξίες που διέπουν το κυνήγι ως δραστηριότητα ουδεμία σχέση έχουν με την οικολογία. Η πανίδα με όλη τη θαυμαστή της βιοποικιλότητα συρρικνώνεται (π.χ. με την εξαφάνιση πολλών ειδών και με την όχλήση μεταναστευτικών πουλιών που πεθαίνουν από εξάντληση εφόσων δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν) και το περιβάλλον με τους πολύτιμους βιοτόπους ρυπαίνεται και καταστρέφεται (π.χ. με τη συσσώρευση πλαστικών απορριμμάτων και μολύβδου σε δασικές περιοχές, ενώ συχνά γίνεται και η αιτία πυρκαγιών από απροσεξία).
2. Το κυνήγι διεξάγεται πλέον για λόγους ψυχαγωγίας και όχι για αναζήτηση και εξασφάλιση τροφής.
3. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους κυνηγούς για την προσέλκυση και θανάτωση των ζώων ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες διαφυγής και σωτηρίας τους.
 
4. Θεωρείται εχθρική δραστηριότητα για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που αντιπαθούν τη βία
 
5. Η ανεξέλεγκτη αγορά όπλων έχει ως αποτέλεσμα πολλά θανατηφόρα ατυχήματα αλλά και δολοφονικές ενέργειες.
 
Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενόσω υπάρχουν άλλες εναλλακτικές και πραγματικά οικολογικές δραστηριότητες που μπορούν να αντικαταστήσουν το κυνήγι. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές όπως η παρατήρηση πουλιών, η φωτογράφηση, η ορειβασία, η πεζοπορία, ημέρες γευσιγνωσίας , ξεναγήσεις, άλλα αθλήματα λαογραφία κ.τ.λ.ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
(Νομίμως αναγνωρισμένο Σωματείο αρ.έγκρ. 2203/95)
 
Αλκιβιάδου 24, τηλ/fax:210-8814677, email:pofyzo@yahoo.gr
Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και των 45 συνεργαζόμενων οικολογικών και φιλοζωικών
και ανθρωπιστικών σωματείων

15/04/2008 - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΙΩΠΗΛΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Παρασκευή 18 Απριλίου, ώρα 12.00 το μεσημέρι, στην Πλατεία Συντάγματος (Έξοδος Μετρό Σιντριβάνι)
Από την ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ, το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) και το δίκτυο για τα δικαιώματα των ζώων.
Αν σας πληγώνει ο θρήνος των αμνών και η σφαγή τους, ελάτε να γίνουμε η σιωπηλή κραυγή διαμαρτυρίας τους.
Κάθε χρόνο πριν το Πάσχα, γύρω στα 20 χρόνια τώρα, επαναλαμβάνεται η ίδια
ιστορία. Στην μικρή οθόνη να «παρελαύνουν», κρεμασμένα από τα τσιγκέλια τα πτώματα των σφαγιασμένων αμνοεριφίων και τα τηλεοπτικά πάνελ να αγωνιούν για το πιάτο του καλού χριστιανού και για του φτωχού το αρνί. Τα τελευταία χρόνια, χαλάει ο κόσμος με τις βαπτίσεις των αμνοεριφίων (ελληνοποιήσεις). Φέτος ίσως γλιτώσουμε τα βαφτίσια, γιατί τα σφαγμένα ζωντανά θα έχουν ταυτότητα, που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα τους, ούτως ώστε εμείς οι καλοί χριστιανοί να είμαστε σίγουροι ότι θα ρίξουμε στον καταπιόνα μας κρέας ελληνικό ...
Ως πότε πια θα κλείνουμε τα ώτα μας στο θρήνο των αμνών; Ως πότε πια θα εορτάζουμε μια γιορτή αγάπης με τόσο πόνο και αίμα;!!!
Η πίστη μας προς τον Θεό πρέπει να εκδηλώνεται με πράξη αγάπης και όχι με θυσίες «πορευθέντες δε μάθετε τι εστίν έλεον θέλω και ου θυσία» (Κ.Δ. Ματθαίος κεφ 9,13. & 12,7) «Αγάπη θέλω και όχι θυσίες, γνώση του Θεού και όχι ολοκαυτώματα» (Π.Δ. Ωσηέ κεφ 6,6).

Για την ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. Μηνακούλη Ρόζα

Το ίδιο κάλεσμα θα επαναληφθεί στις 22 Απριλίου την ίδια ώρα (Παγκόσμια Ημέρα της Γης).

Μελέτη των Ηνωμένων Εθνών το 2006 βρήκε πως η παραγωγή κρέατος προκαλεί περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ότι όλα τα αυτοκίνητα! Αυτό σημαίνει πως όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι κάθε ημέρα για να μειώσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να βελτιώσουμε την υγεία μας , και να σώσουμε τα ζώα.

Σταματήστε το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τη δύναμη που έχει το πιρούνι σας!

./.
Αγαπητοί φίλοι,

Ο ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ ζητά από όλους μας, η 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, να γίνει ημέρα αποχής από το κρέας κι από όλα τα προϊόντα της ζωϊκής βιομηχανίας.
Πάνω από 56 δισεκατομμύρια ζώα (περίπου 153 εκατομμύρια ημερησίως) σφάζονται κάθε χρόνο, μετά από μια σύντομη και θλιβερή ζωή γεμάτη πόνο και βάσανα, για τις διατροφικές μας συνήθειες. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν αν είναι λογικό ένας ζωόφιλος, ή ένας υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, να είναι κρεοφάγος.
Τα ζώα είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι. Ελάτε στο Σύνταγμα, στις 4 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 μμ. να διαδηλώσουμε μαζί την απελευθέρωσή τους.
"Όσο ο Άνθρωπος συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι κατασφάζουν τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπείρει τον καρπό του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη." -- Πυθαγόρας
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ

Αυτοί που λέτε είναι που θα «διαβουλευθούν(!)» μαζί μας(?) για το κυνήγι.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι τρείς σημαντικότεροι και εντελώς διορισμένοι γενικοί γραμματείς του  ΥΠΕΚΑ και άμεσοι συνεργάτες και σύμβουλοι της κ.Μπιρμπίλη, προέρχονται από τις μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις, - WWF Ελλάς - Ορνιθολογική και τους Οικολόγους Πράσινους, είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος –όσο κι αν είναι καλόπιστος και διαλλακτικός, που μας οδηγούν. 

Οι "διαβουλευόμενοι" με το αρμόδιο Υπουργείο όπου πέρασε πλέον το κυνήγι, σαν διοικητική αρμοδιότητα έχουν πλούσιο 'αντικυνηγετικό' βιογραφικό και μας την «έχουν στημένη» στη γωνία. Και είναι και πολλά τα λεφτά….
Σας τη χάλασα τη μέρα και σήμερα….

3 σχόλια:

 1. δεν θα περασουν αυτα.Η επανασταση εχει αρχισει και θα συνεχιστει..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. *** ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ***

  Εθνικές Εκλογές 2009

  Έλαβαν ψήφους:

  3.012.373 ΠΑΣΟΚ

  2.295.967 ΝΔ

  ...

  315.627 ΣΥ.ΡΙΖ.Α (ο χαμηλότερος αριθμός ψήφων που εξασφάλισε έδρες)


  ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

  230.000

  ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

  600.000 - 800.000


  *** ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ***

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τόσο απλά είναι τα πράματα, Τάκη. Τόσο απλά έχεις απόλυτο δίκηο. Αν υπολογίσουμε και αυτούς που δε βγάζουν άδεια είτε γιατί δεν έχουν λεφτά είτε γιατί γεράσανε ή είναι στο στρατό, στο πανεπιστήμιο κ.λ.π., αν συνυπολογίσεις τους ανθρώπους που κρατούν επιχειρήσεις που βασίζονται στους κυνηγούς(στη δική μου περιοχή είναι πάρα πολλοί), τότε φίλε γινόμαστε στρατός. Ανεβοκατεβάζουμε κυβερνήσεις. Αλλά αυτό προϋποθέτει να μαζευτούμε. Και οι υπεύθυνοι να μας μαζέψουν, δεν κάνουν τίποτα γι αυτό. Φοβάμαι πως το χάσαμε το παιχνίδι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή