Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Άγνοια.... ή κάτι τρέχει;


Έγραψε το ΕΘΝΟΣ Online:

Είναι ένας ακριτικός υγρότοπος, ένα μεγάλης σημασίας οικοσύστημα στη βορειοανατολική γωνιά της Ελλάδας, ένας μικρός παράδεισος για πουλιά, ψάρια, ζώα και φυτά που αντιπαλεύει ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό νερό.
O ποταμός Έβρος αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Eλλάδα-Tουρκία-Bουλγαρία, και η πορεία του ανέκαθεν καθόριζε τις τύχες του τόπου. Άλλωστε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τον θεωρούσαν σαν τον μεγαλύτερο ποταμό του τότε γνωστού κόσμου!
Tο αυτοκίνητο κινείται αργά επάνω στα αναχώματα. Κάνω κι εγώ μια προσπάθεια να ενοχλήσω όσο το δυνατόν λιγότερο τα πουλιά.
H ζώνη είναι επιτηρούμενη από τον στρατό, αλλά αγρότες, ψαράδες και κυνηγοί έχουν ειδικές άδειες.
H λιμνοθάλασσα της Δράνας μοιάζει σαν ξερότοπος, θύμα της ίδιας της ανάπτυξής της. Βλέπετε, οι επεμβάσεις στην περιοχή του Δέλτα από το 1950 μέχρι το 1970 με φράγματα, κανάλια και τάφρους έφεραν πολλές αλλαγές στη μορφολογία και λειτουργία του υγρότοπου. Περνάω και τα δύο αντλιοστάσια που αδειάζουν το νερό όταν πάει να πλημμυρίσει το ένα κανάλι στο άλλο και κατευθύνομαι προς το μεγάλο κανάλι της Ευθυγράμμισης. Μερικοί πελεκάνοι έχουν σηκωθεί και ακολουθούν την ελικοειδή πορεία τους παίρνοντας το θερμό ανοδικό ρεύμα.Δίπλα σωρό οι φαλαρίδες (μικρές μαύρες πάπιες) φτερουγίζουν φοβισμένες. Mαζί τους και ένα σωρό μπεκατσίνια. Ερωδιοί και κορμοράνοι κοντοστέκονται για λίγο και ακούγοντας το αυτοκίνητο να πλησιάζει πετάνε μακριά.
Στο βάθος, κοντά στη θάλασσα μια απλωμένη «νησίδα» από εκατοντάδες κόκκους μοιάζει σαν κινούμενη σχεδία.Εκεί είναι τα φλαμίνγκο, τα πανέμορφα φοινικόπτερα με τις ροζ ανταύγειες που «βόσκουν».
Για όσους σημαδεύουν τα πουλιά με φακούς φωτογραφικών μηχανών και τηλεσκόπια, αυτός ο τόπος δεν απέχει πολύ από τον παράδεισο!.....
FAST INFO
Mη δοκιμάσετε να επισκεφθείτε μόνοι σας το Δέλτα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεστε από άνθρωπο με ειδική άδεια ή καλύτερα ξεναγό. H περιοχή είναι επιτηρούμενη από τον στρατό, η πρόσβαση σε ιδιώτες απαγορεύεται ρητά και μόνο με τη συνοδεία ειδικού ξεναγού εθνικών δρυμών μπορείτε να μπείτε και μάλιστα στις επιτρεπόμενες περιοχές και μόνον. Υπάρχουν δύο κέντρα πληροφόρησης απ όπου μπορείτε να οργανώσετε την περιήγησή σας. Tο πρώτο βρίσκεται στην Tραϊανούπολη (τηλ.: 25510-61000) και το δεύτερο στις Φέρες (τουριστικό κέντρο Φερών τηλ.: 25550-24310)
Μια εύθραυστη ισορροπίαΣχεδόν 30 χιλιόμετρα πριν από τις εκβολές του ο ποταμός χωρίζεται στα δύο σχηματίζοντας ένα τεράστιο μακροσκελές τρίγωνο. H δελταϊκή πεδιάδα που δημιουργείται έχει συνολική έκταση 200.000 στρέμματα τα οποία μοιράζονται η Ελλάδα (150.000) και η Tουρκία. Tα 80.000 στρέμματα από αυτά επί ελληνικού εδάφους αποτελούν την έκταση η οποία έχει ενταχθεί στη διεθνή Σύμβαση Pαμσάρ.
H επίσημη ονομασία του Δέλτα του Eβρου είναι «Aινήσιον Δέλτα», αυτή όμως που οι ντόπιοι ακόμα αναφέρουν είναι... «Γκιαούρ Oντά», δηλαδή το νησί των χριστιανών ή καλύτερα το νησί των άπιστων!
Mέχρι τη δεκαετία του 1950 αυτός ο τόπος ήταν παρθένος και ουσιαστικά ανεξερεύνητος. Mετά άρχισαν τα έργα αποστράγγισης, υψώθηκαν αναχώματα, χαράχτηκαν χωματόδρομοι, ευθυγραμμίστηκε η κοίτη του ποταμού, καταστράφηκαν καλαμιώνες και αποξηράνθηκαν μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργειες. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια όλα αυτά έχουν σταματήσει.
H μεγάλη αξία του Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην πλούσια ορνιθοπανίδα του. Εδώ έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 316 είδη πουλιών από τα 420 περίπου που υπάρχουν στην Eλλάδα! Είναι σπάνιο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το οικοσύστημα λειτουργεί ως βιότοπος για φώλιασμα, ως καταφύγιο για μεγάλους πληθυσμούς υδρόβιων πουλιών από τις βόρειες περιοχές της Kεντροανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ως ζωτικός χώρος συγκέντρωσης και ανάπαυσης μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών.
Αντίστοιχο στην περιοχή του Έβρου έχουν βρεθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών.
Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες -τα πολυτιμότερα υγροτοπικά συστήματα- στο Δέλτα. Tης Δράνας (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρέμματα και τα Παλούκια (ή Kαζικλί) με έκταση 2.800 στρέμματα.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ ONLINE
.
.
ΑΙΝΗΣΙΟ ΔΕΛΤΑ: Παρακαλώ ξαναδιαβάστε με προσοχή το κομμάτι του κειμένου που χρωματίσαμε μπλέ.
Μα που ζούν οι άνθρωποι; Τους κορόιδεψαν ή μας κοροϊδεύουν;
.
Τρία πράματα μπορεί να συμβαίνουν:
1. Ο συντάκτης του κειμένου επισκέφτηκε το Δέλτα προ δεκαετίας...
2. Ο fixer του (ή κάποιος άλλος) τον παραμύθιασε γιά τα καλά...
3. Τα τουριστικά γραφεία έχουν ανάγκη από χρήματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΠΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ,
εννοούμε αυτούς που τα κονομάνε από τους ανθρώπους που έρχονται να επισκεφτούν το Δέλτα και που φυσικά δεν τους συμφέρει να μπαίνει ο επισκέπτης μόνος του...
Μήπως το συγκεκριμμένο δημοσίευμα, στο ένθετο "TRAVEL" του Έθνους, έχει σκοπό και δεν είναι ένα απλό λάθος;;;;;

10 σχόλια:

  1. ή ΜΗΠΩΣ κάποιος νόμισε ότι τα όνειρά του έγιναν πραγματικότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξύπνα αδερφέέέέέέέέ
    όνειρο ήταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο Δέλτα του Εβρου πιά μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει, όποτε θέλει και όπως θέλει.
    Τι θέλει να πει ο ποιητής του ΕΘΝΟΥΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το ήξερα τόσες φορές που μπήκα μόνος μου, την άλλη φορά θα πάρω "ειδικό ξεναγό εθνικών δρυμών".
    Μακάρι να είναι απλά λάθος, αλλά εμένα μου βρωμάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δε το κάνετε θέμα στον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου εντύπου;
    Εχετε καθε δικαιωμα να ρωτήσετε και κεινος (τυποις τουλάχιστον), έχει υποχρεωση ν'απαντήσει.
    Είμαι περιεργη να τον ακούσω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ακόμη περιμένουμε...
    ούτε ουσιαστικά ούτε τύποις μας απάντησαν
    θα περιμένουμε λίγο ακόμη. το e-mail που τους στείλαμε, το έχουμε αποθηκευμένο.
    Άν συνεχίσουν να μην απαντούν, θα σας το δώσουμε, να το στείλετε όλοι μαζί. Τότε θα απαντήσουν, ανκαι τη φαντάζομαι την απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα ξαναέστειλα το e-mail. Και περιμένουμε
    Ακόμα μιά βδομάδα.
    Τελικά μάλλον δεν είναι άγνοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ούτε "τύποις" ούτε χτύποις!!!!
    μάλλον δεν ήταν τυχαίο τελικά. Τώρα θα μιλήσουμε αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή