Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Χωρίς σάλιο.....

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 2010

Ανοχύρωτος ο Υμηττός – Κραυγαλέα έλλειψη πόρων για πρόληψη

Υπό το βάρος της κραυγαλέας έλλειψης πόρων για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών,
πραγματοποιήθηκε η ετήσια Ημερίδα Έναρξης Περιόδου Αντιπυρικής Προστασίας 2010 του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) στις 10 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή.

"Ποτέ στα οκτώ χρόνια της θητείας μου, ο Υμηττός δεν ήταν τόσο έρμαιο στις ορέξεις όσων θέλουν να τον κάψουν», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισήμανε ότι: «Καμία μελέτη καθαρισμού από τις τέσσερις που καταθέσαμε δεν έχει εγκριθεί. Σήμερα, μας κοινοποιήθηκε η έγκριση μόλις μιας από αυτές που αφορά στην περιοχή Βούλας και Βάρης. Η μελέτη προέβλεπε προϋπολογισμό 95.000 ευρώ για την αποψίλωση 423 στρεμμάτων από τα ξηρά χόρτα. Μας επιστράφηκε εγκεκριμένη για ποσό 19.000 ευρώ για 237,5 στρέμματα. Καμία επιχορήγηση για δράσεις πολιτικής προστασίας δεν έχει εγκριθεί ή έστω προαναγγελθεί. Δεν έχει γίνει καμία συντήρηση δασικών δρόμων. Δεν έχουμε καμία έγκριση πρόσληψης εποχικού προσωπικού και δεν ξέρουμε πως θα στελεχωθούν τα πυροφυλάκια τις πρωινές ώρες που δεν λειτουργούν οι εθελοντές. Ακόμη και οι συνδρομές των Δήμων-μελών μας που έχουν παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δεν μας έχουν αποδοθεί».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Ανδρέας Ανδρεόπουλος τόνισε τη σημασία του ρόλου των Εθελοντικών ομάδων στη φύλαξη του Υμηττού, ενώ παράλληλα επισήμανε «τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλείται να λειτουργήσει το νεοσύστατο Υπουργείο μας».

 Ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος, Ταξίαρχος Γ. Κούρτης δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι η καταστολή που έχει ανατεθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, το ζητούμενο είναι η πρόληψη», υπενθυμίζοντας έτσι ότι η πρόληψη στοιχίζει πολύ λιγότερα από την καταστολή και την αποκατάσταση της καταστροφής από τις πυρκαγιές.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Κ. Σπυρόπουλος. Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους, εκπρόσωποι των Δήμων-μελών του ΣΠΑΥ, καθώς και των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας του Υμηττού, που τόνισαν την αδράνεια της πολιτείας και τις δυσκολίες της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

   Το παραπάνω κείμενο, αποδεικνύει πως δεν κάνετε τη δουλειά σας κυρία Μπιρμπίλη!
Το παραπάνω κείμενο, αποδεικνύει πως δεν κάνετε τη δουλειά σας κύριοι Υφυπουργοί του ΥΠΕΚΑ.
Το παραπάνω κείμενο, αποδεικνύει πως δεν κάνετε τη δουλειά σας κύριοι και προπάντων κυρίες – σύμβουλοι της Υπουργού.
Για τη δουλειά όμως αυτή πληρωνόσαστε από τον πάμπτωχο σήμερα Ελληνικό λαό.
Για να βοηθήσετε σε αυτή τη δουλειά παίρνετε τις παχυλές επιχορηγήσεις κυρίες και κύριοι των Μ.Κ.Ο.
Εσείς όμως αντί να κάνετε τη δουλειά σας, τρώτε τα χρήματά μας (πολλά απ΄αυτά αδειάζοντας τα ταμεία που οι κυνηγοί γεμίσαμε, που είναι π.χ. τα χρήματα του ταμείου θήρας;) παραπληροφορώντας το λαό και καταδιώκοντας τους κυνηγούς και το κυνήγι, για να δείξετε στα μέλη και τους φίλους σας πως κάνετε κάτι για το περιβάλλον.
   Αν θέλετε να κάνετε κάτι για τον Υμηττό, θωρακίστε τον, προστατέψτε τον από τους εμπρηστές και τους καταπατητές. Εκεί θα βρείτε πρόθυμους και ακούραστους συνεργάτες τους Έλληνες κυνηγούς. Αυτή είναι η δουλειά σας. Να την κάνετε ή να σηκωθείτε να φύγετε. Η φύση δε χρειάζεται «προστάτες» που απαγορεύουν τις φυσικές δραστηριότητες. Όποιος προστατεύει με απαγορεύσεις και ποινές είναι νταβατζής, δεν είναι προστάτης.

   Ο Μεγάλος Κατασκευαστής, που έφτιαξε τα θηράματα έφτιαξε και τους θηρευτές, φρόντισε και για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι νόμοι της φύσης δεν ψηφίστηκαν, ούτε θα καταργηθούν από κάποιο κοινοβούλιο. Δεν σας χρειαζόμαστε.
   Εσείς είστε οι πραγματικοί εχθροί της φύσης. Εσείς (πολιτικοί και επαγγελματίες συμβουλάτορες), μέσα από μισούς, θολούς ή βολικούς νόμους, γεννήσατε τους εμπρηστές και τους καταπατητές. Εσείς αφήνετε να στηθούν οι φάμπρικες που για να μη ξοδευτούν βάζοντας φίλτρα, μετατρέπουν τον αέρα σε δηλητήριο, το νερό σε φαρμάκι.
   Εσείς, η δική σας ανεπάρκεια ή τα συμφέροντα που υπηρετείτε, δεν φροντίζετε –ενώ αυτή είναι η δουλειά σας- να εφαρμοστούν οι κοινοτικές οδηγίες για τον έλεγχο στη χρήση των φυτοφαρμάκων που, τα κιλά –αντί για γραμμάρια όπως θα΄πρεπε- που πέφτουν ανά στρέμμα  αποδεκατίζουν ζώα και πουλιά, πολύ περισσότερα απ΄αυτά που θα θηρεύσουν όλοι οι κυνηγοί μαζί σε όλη τη ζωή τους, που δηλητηριάζουν τα νερά, που φαρμακώνουν τα ψάρια, τα υδρόβια, τα παρυδάτια. Και κατηγορείτε τους κυνηγούς, ψεύτες!
      Εσείς, η δική σας ανεπάρκεια ή τα συμφέροντα που υπηρετείτε, δεν φροντίζετε –ενώ αυτή είναι η δουλειά σας- να εφαρμοστούν οι κοινοτικές οδηγίες για την ύπαρξη ακαλλιέργητης γής (σύνορα) ανάμεσα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Χώροι όπου θα φωλιάσουν ή θα κρυφτούν, που θα πολλαπλασιαστούν τα ζώα και τα πουλιά που δήθεν θέλετε να σώσετε από μας τους «φονιάδες». Που ήσασταν όταν τα χωράφια, τα βουνά, τα υγρά λιβάδια γινόντουσαν χωράφια, στερώντας απ΄τ΄ αγρίμια το ζωτικό τους χώρο; Και τολμάτε να κατηγορείτε τους κυνηγούς, υποκριτές!
   Εσείς, η δική σας ανεπάρκεια ή τα συμφέροντα που υπηρετείτε, δεν φροντίζετε –ενώ αυτή είναι η δουλειά σας-
να σταματήσει για πάντα το έγκλημα της καύσης των σιτοκαλαμιών, όπου κάθε χρόνο καίγονται ζωντανά, αβοήθητα στις φωλιές τους, εκατομμύρια νεογνών, πολύ περισσότερα απ΄όσα θα θηρεύσουν όλοι οι κυνηγοί μαζί, σε όλη τη ζωή τους;  Γιατί δε σταματάτε αυτές τις χωρίς αιτία φωτιές; Δεν ξέρετε ότι μαζί με τις σιτοκαλαμιές καίγονται και οι ελάχιστες ακαλλιέργητες εκτάσεις που μείνανε στ΄αγρίμια; Δεν ξέρετε πως οι μισές και πάνω δασικές φωτιές ξεκινούν από καύση σιτοκαλαμιών; Γιατί δεν το σταματάτε; Δεν θέλετε ή δε μπορείτε; Βολεύετε συμφέροντα ή είστε ανίκανοι; Κι αποκαλείτε εγκληματίες τους κυνηγούς!
   Εσείς, η δική σας ανεπάρκεια ή τα συμφέροντα που υπηρετείτε, δεν φροντίζετε –ενώ αυτή είναι η δουλειά σας- να φύγουν οι βίλες από τα βουνά και τα δάση μας.  Μήπως γιατί οι περισσότερες απ΄αυτές ανήκουν σ΄αυτούς που χρηματοδοτούν τις «μελέτες» και τις εκδηλώσεις σας; Ή μήπως γιατί οι άλλες μισές ανήκουν σ΄αυτούς που δίνουν πολιτική κάλυψη σε σας και τους χρηματοδότες σας;
Αν δεν μπορείτε να πάτε σπίτι σας. Αν μπορείτε και δεν το κάνετε θα πάτε φυλακή. Αργά ή γρήγορα θα μαθευτούν οι πομπές σας, ο κόσμος ξύπνησε πιά, ενημερώνεται, έχουν αποκαλυφθεί καλύτερα κρυμμένες κομπίνες, πόσο ακόμα θα κρύβεται η αλήθεια;
   Τι τα κάνετε τα εκατομμύρια που παίρνετε, κύριοι των Μ.Κ.Ο; Με μελέτες επί μελετών, κόκκινα βιβλία και πράσινα άλογα δεν ταΐζονται τα ζώα. Που ήσασταν πριν δυό μήνες όταν εκατοντάδες αγριάλογων ψόφαγαν από πείνα, μετά απ΄τις πλημμύρες στο Δέλτα του Έβρου; Που ήταν, κύριοι περιβαλλοντολόγοι  ο περίφημος φορέας διαχείρισης του Δέλτα; Τι γίνονται τα κονδύλια; Που ήσασταν οι υπέρμαχοι του απόλυτου απανθρωπισμού και της αποστείρωσης της φύσης;
Που ήσασταν όταν οι κυνηγετικοί σύλλογοι της περιοχής τάιζαν, μετά απ΄τις φωτιές τα ελάφια της Πάρνηθας;
   Τι κάνατε για την πάταξη της λαθροθηρίας; Εμείς ξοδεύουμε εκατομμύρια κάθε χρόνο. Στην επαρχία της χώρας μας, τη χρονιά που πέρασε, η θηροφυλακή που πληρώνουμε απ΄την τσέπη μας έστειλε 13.500 παραβάτες στον εισαγγελέα. Εσείς πόσους στείλατε ή τι ξοδέψατε;
Τίποτα δεν κάνατε και τίποτα δε θα κάνετε. Γιατί είστε ψεύτικοι και ψεύτες. Και για να δικαιολογήσετε την ανύπαρκτη δράση σας, την αναίτια ύπαρξή σας και τον πακτωλό των χρημάτων που εξανεμίζετε σε ανοησίες, τα βάζετε με τους κυνηγούς, σπιλώνοντας νοικοκύρηδες ανθρώπους, συκοφαντώντας μια δραστηριότητα απόλυτα ανθρώπινη, εξ ολοκλήρου νόμιμη και εντελώς φυσική, παραπλανώντας τους αδαείς και πείθοντάς τους ότι ο κυνηγός είναι ψυχασθενής φονιάς.

   Κυρ – «οικολόγε» μου, που σου΄χουν φαρμακώσει την ψυχή, που σου φόρεσαν τις παρωπίδες και χαρακτηρίζεις «φονιά», χωρίς να τον γνωρίζεις  τον κυνηγό, σκέψου πως μπορεί να βρίζεις το γείτονά σου, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, το συνεργάτη σου στη δουλειά, τον διπλανό σου στο λεωφορείο, στο γυμναστήριο, την ουρά της τράπεζας ή της δημόσιας υπηρεσίας.
«Προστάτη των αθώων θηραμάτων» που προσφεύγεις στο συμβούλιο της επικράτειας, ζητώντας να μου απαγορεύσεις το κυνήγι, τα κατάφερες και φέτος, καμιά δεκαριά μέρες δεν κυνήγησαν οι Έλληνες στην Ελλάδα. Κυνήγησαν στο εξωτερικό…. Καλά τα κατάφερες!
Ξέρεις άραγε ότι στα ξενοδοχεία της Βουλγαρίας και των Σκοπίων που οργανώνουν κυνήγια δεν έβρισκες, τις μέρες εκείνες  ούτε ράντσο; Υπερπληρότητα!!! Τριπλάσιοι Έλληνες κυνηγοί από πέρυσι.
 Έτσι η προσφυγή σου κάνει διπλό κακό:
1) Παίρνει τα χρήματα που θα φέρνανε οι κυνηγοί στο χωριό μου και που τα είχαμε τόση ανάγκη και τα στέλνει στις γειτονικές χώρες. Μπορείς να αισθάνεσαι περήφανος.
2) Ο κυνηγός που εδώ θα σκότωνε 5 τσίχλες και δυό φάσσες, -μιας και η κυνηγετική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι η αυστηρότερη πανευρωπαϊκά και οι περιορισμοί περισσότεροι από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα- εκεί θα σκοτώσει εκατοντάδες. Έτσι γίνεσαι υπεύθυνος γιά το φόνο πολλών χιλιάδων θηραμάτων που τάχαμ - δήθεν ήθελες να προστατέψεις. Μπορείς να αισθάνεσαι δικαιωμένος.
Εκτός αν ήθελες να προστατέψεις τα θηράματα της Ελλάδας και δεν ενδιαφέρεσαι γι αυτά της γείτονος. Αυτό όμως αναιρεί τα περί ιδεολογίας σου, γιατί απ΄όσο γνωρίζω, τα πουλιά δεν έχουν διαβατήριο. Εκτός αν σχεδιάζεις να προσφύγεις και κατά της ρυθμιστικής της Βουλγαρίας και της FYROM.
Και ακόμη κάτι που δε σκέφτηκες, όχι γιατί είσαι κουτός αλλά επειδή δεν ξέρεις και που κανείς από το δικό μου χώρο δεν τολμά να πεί, (το γιατί δεν το καταλαβαίνω):  Ο κυνηγός είναι κυνηγός και δε θα πάψει να κυνηγά με μηνύσεις, προσφυγές και απαγορεύσεις. Κανένας νόμος δεν μπορεί να επιβάλλει την αλλαγή την ιδεολογικής  τοποθέτησης και, προ πάντων,  του  τρόπου ζωής κάποιου. Και όπου έγινε τέτοια απόπειρα, σε οποιοδήποτε θέμα, γέννησε σκληρούς πυρήνες, κοινωνική αναταραχή, ανυπακοή, αντίσταση, αντάρτικο.
Δεν θα πάψει να κυνηγά ο Έλληνας λοιπόν, με καμιά απαγόρευση. Θα αλλάξει τον τρόπο που το κάνει. Οι πιο εύποροι, οι προνομιούχοι θα κυνηγήσουν στις γειτονικές χώρες και στις εγχώριες ρεζέρβες (εκεί να δείς εκατόμβες ανυπεράσπιστων και άμαθων στο κυνήγι θηραμάτων, πλασμάτων που βγαίνουν από το κλουβί για να πάνε στο τουφέκι). Και αυτό χάρη σε κάποιον που σκοπός του είναι να σταματήσει το φονικό….
Οι άλλοι, οι φτωχότεροι, η πλέμπα, εγώ, θα κάνουν αυτό που κάνανε οι παππούδες μας τότε που τα φυσίγγια ήταν ακριβά και δυσπρόσιτα στον μέσο Έλληνα και που οι οργανωμένοι και συνειδητοποιημένοι κυνηγοί δώσαμε μάχες, δαρθήκαμε, ματώσαμε, έχουμε νεκρούς για να το σταματήσουμε. Τι θα κάνουν;
Θηλιές, πλάκες, δίχτυα, ξόβεργες, παγίδες, παραγάδια, σφεντόνες, αγκίστρια…. Τρόποι με τους οποίους, αθόρυβα, πετυχαίνανε μεγάλη και ανέξοδη κάρπωση. Βασανιστικός, φριχτός θάνατος για τα θηράματα.
Μπορείς να αισθάνεσαι χαρούμενος.
Ποιος θα αποτρέψει τον στερημένο και, μετά την προσφυγή σου ή τις επιπλέον απαγορεύσεις που εν πλήρη ανοησία σχεδιάζει το υπουργείο, έτσι κι αλλιώς παράνομο κυνηγό, κάτοικο Δικαίων Έβρου, (για παράδειγμα), μετά την πρώτη χιονόπτωση που θα κλείσει τους δρόμους καθιστώντας αδύνατο τον έλεγχο, από το να βγεί και να σκοτώσει σε δυό μέρες τα θηράματα ολόκληρης της χρονιάς και περισσότερα; Θα μου πείς ποιος τον σταμάταγε μέχρι σήμερα; Οι άλλοι κυνηγοί του χωριού. Γιατί; Γιατί ο λαθροθήρας, κύριέ μου, που είναι ο πραγματικός σου εχθρός και που με βρίζεις όταν με βάζεις στο ίδιο καζάνι μ΄εκείνον, είναι μεγαλύτερος εχθρός για μένα. Στερεί από μένα ότι στερεί από σένα και επιπλέον μου μειώνει άνανδρα το θήραμα και μου χαλάει το όνομα, δίνοντας το δικαίωμα στον κάθε αδαή(;) να με κατηγορεί για δολοφονίες.
Η απαγόρευση θα πολλαπλασιάσει κατά πολύ τους λαθροθήρες, κύριε. Οι λαθροθήρες κυνηγούν στ΄απαγορευμένα κύριε. Μπορείς να αισθάνεσαι ευτυχής.

   Και ναι, κρύβονται συμφέροντα πίσω σου κυρ – «οικολόγε» μου. Δεν λέω πως τους κρύβεις εσύ, άθελά σου τους έδωσες κρυψώνα. Αυτοί που σε πατρονάρουν και σε στρέφουν εναντίον μου, που σε βάζουν να σβήνεις τα φώτα στην «ώρα της γής» για να κάνουν επίδειξη δύναμης στους πολιτικούς πελάτες τους, αυτοί τα παίρνουν. Σ΄εσένα μένει η μισαλλοδοξία κι ο χωρίς λόγο καυγάς μαζί μου. Πιστεύω πως την έπαθες σαν την πόρνη του ανέκδοτου που όταν έμαθε μετά από χρόνια ότι οι άλλες πληρωνόταν για τις «υπηρεσίες» τους, αυτοκτόνησε…
Τα συμφέροντα, που είναι μεγάλα, είναι εκεί, κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους με όλα αυτά που κάνεις. Και είναι από το δικό μου χώρο, όσο κι απ΄ το δικό σου. Πονήρεψε λίγο, κοίτα γύρω σου, follow the money. Σε χρησιμοποιούν. Όλους σας χρησιμοποιούν. Βούτυρο στο ψωμί τους οι κινητοποιήσεις σας και οι προσφυγές. Ψάξε να τους βρείς

Ψάξε Ίσως να μάθεις κάτι. Ίσως –αυτό το κάτι- βοηθήσει στη διαβούλευση, απομακρύνοντας το φανατισμό. Μπορεί η κατάσταση να μας έφερε απέναντι, εχθρός μου όμως δεν είσαι.
   Πρέπει να καταλάβεις πως την αντίθετη με τη σκέψη σου, σκέψη, τον άλλο τρόπο απ΄το δικό σου τρόπο ζωής δεν τον μάχεσαι. Δεν τον αλλάζεις με νόμους, προσφυγές, δικαστήρια. Με σοβαρό διάλογο θα μπορούσε να γίνει κάτι, καλό για όλους. Με καταναγκασμό μόνο βία θα φέρεις, γιατί ο καταναγκασμός είναι βία.
Με το διάλογο θα μπορούσες ακόμα κι εμένα να με πείσεις να κρεμάσω τα τουφέκια μου…

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα, σαν την τάχα διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ που δήθεν επιδιώκει κλίμα συναίνεσης, ενώ οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί, διάλογο, ενώ όλοι ξέρουμε πως τα από καιρό αποφασισμένα θα ψηφιστούν χωρίς ψάξιμο από την «κοινοβούλιο Α.Ε.» που θεωρεί πάντα σωστό όποιο νόμο φέρει προς «διαβούλευση» η εκάστοτε συμπολίτευση, λες κι οι εισηγητές δεν είναι άνθρωποι, δε μπορεί να κάνουν λάθος ή να εξυπηρετούν τρίτους και εξ ορισμού λάθος την οποιαδήποτε αντίδραση της αντιπολίτευσης, δε σώζεται το περιβάλλον, δεν κάνει βήμα μπροστά η χώρα. Αντίθετα ξεφτιλίζεται, γελοιοποιείται κάθε έννοια δημοκρατίας, κάθε απόπειρα συνεννόησης.
Γιατί διαβούλευση σημαίνει: ΑΚΟΥΩ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ – ΜΙΛΩ ΟΤΑΝ Μ΄ΑΚΟΥΣ
Γειά χαρά, καλά ταξίδια
Γιώργος ΑποστολόπουλοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου