Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;


   …από αρχαιοτάτων χρόνων, μια απ΄τις πιο συνηθισμένες ατάκες – ερωτήσεις των Ελλήνων! Και φυσικά όπου Έλληνας και απάντηση, όπου Ρωμιός και άποψη. Από τους τυχερούς Ρωμιούς ο γράφων, ελόγου μου δηλαδή, εκτός από τον καφενέ και την παρέα έχω κι ένα βήμα να  την καταθέτω γραπτή την γνώμη μου κι αυτό θα κάνω, για να τιμήσω και να ευχαριστήσω τους ανθρώπους εκείνους που μου δώσανε αυτό το βήμα. Κάποιοι θα συμφωνήσουν με τα γραφόμενα, που είναι προϊόν μιάς μικρής προσωπικής έρευνας, κάποιοι όχι, αλλά κάντε μου τη χάρη, βολεμένοι μου αγωνισταράδες του καναπέ και των κλειστών κι απρόσιτων γραφείων, καθώς κι εσείς ύποπτα σιωπηλοί επαγγελματίες κι άρχοντες των Μ.Μ.Ε. να το ψάξετε λίγο το θέμα. Γιατί αν μια στις χίλιες έχω δίκιο, η πράσινη ανάπτυξη που μας υπόσχονται, θα φέρει μαύρες μέρες για τους πολλούς και άφθονο μαύρο χρήμα για τους λίγους, τους εκλεκτούς της.
   Η ιστορία ξεκινάει από πιο παλιά, από τότε που η οικολογία ξεκίνησε σαν ένα αυθαίρετο, σχεδόν επαναστατικό κίνημα, ανθρώπων με καλές προθέσεις, με πραγματικές και βάσιμες ανησυχίες και διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, με κέντρο τον άνθρωπο, χωρίς καμιά απολύτως προσδοκία κέρδους, για να καταντήσει σήμερα μέσο βιοπορισμού και πολλές φορές κερδοσκοπίας κάποιων επαγγελματιών οικολάγνων, που χώθηκαν στο κίνημα επιδεικνύοντας θολές περγαμηνές και κραδαίνοντας -κάλπικες και αμφισβητούμενες, από μεγάλους επιστήμονες, σε όλο τον κόσμο σήμερα- απειλές, που μίλαγαν για τρύπες στην ατμόσφαιρα, υπερθέρμανση του πλανήτη, καταστροφή του περιβάλλοντος άνευ επιστροφής και άλλα τέτοια εφιαλτικά, σπέρνοντας τον πανικό και το φόβο.
Έτσι το όμορφο, το ανθρώπινο κίνημα έγινε Μ.Κ.Ο. Μεταλλάχτηκε σε μια καλοστημένη παγκόσμια πλεκτάνη, αδίστακτων, μονοδιάστατων ανθρώπων που φορούν σανδάλια αλλά οδηγούν freelander, που μιλούν ένα ιδιόρρυθμο λεξιλόγιο, γεμάτο ακαταλαβίστικες «επιστημονικές» εκφράσεις, που καταστροφολογούν αναπόδεικτα αν όχι στημένα, που μαγειρεύουν κατά πως τους βολεύει τα αποτελέσματα ερευνών, για τις οποίες καλοπληρώνονται από τα χρήματα των λαών, για να  εκμεταλλεύονται τη δικαιολογημένη ανησυχία των - νέων κυρίως – κατοίκων των αστικών κέντρων και την άγνοιά τους σ΄ότι έχει να κάνει με την επαρχία, παιδιών της πόλης, που δεν έμαθαν ποτέ πως φυτρώνει η τομάτα, που νομίζουν πως άλλο ζώο είναι το αρνί κι άλλο το πρόβατο.
   Νεοφασιστικών μεθόδων οι περισσότερες (γιατί υπάρχουν και κάποιες που νοιάζονται πραγματικά για το περιβάλλον και μόνο, που όλως τυχαία είναι αυτές που παίρνουν τις λιγότερες επιχορηγήσεις ή κάποιες φορές δεν επιδοτούνται καν) θεμελιωμένες στο ψέμα και την απάτη, που γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα και που με μεγάλη μαεστρία απομονώνουν οργανώσεις και κινήσεις πολιτών που είτε δεν συμμετέχουν ή αντιτίθενται στην κερδοφόρα σχέση τους με το κεφάλαιο και την πολιτική, που αγοράζουν τοπικούς παράγοντες κι εξαγοράζουν συνειδήσεις, που πνίγουν κάθε αντίθετη φωνή, που επιλέγουν τη σιωπή όπου συμφέρει, που αγνοούν κι ακόμα χειρότερα τρομοκρατούν τοπικές κοινωνίες όταν τολμήσουν να απαιτήσουν σεβασμό στο περιβάλλον του τόπου τους, τις συνήθειές και τις παραδόσεις τους, ή όταν προσπαθήσουν να διαφυλάξουν την επιβίωση αυτών και των παιδιών τους.

   Το αν οι Μ.Κ.Ο. της χώρας μας ανήκουν στη μια ή την άλλη κατηγορία, δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω. Υπάρχουν δικαστές γι΄αυτό και πάνω απ΄όλα υπάρχει η κρίση του λαού, του αδέκαστου κριτή, που μόλις πάρει χαμπάρι πως τον θεωρούν κορόιδο, στέλνει τα φαβορί στη Β΄Εθνική με 10 μονάδες διαφορά.
Ανησυχώ όμως στη σκέψη πως με κυβερνούν άνθρωποι που δεν εκτέθηκαν στη βάσανο των εκλογών  και δεν τους νοιάζει η γνώμη του λαού κι επαναστατώ όταν βλέπω να νομοθετούν κάποιοι που δεν τους ψήφισε κανείς, με το έτσι θέλω κυβερνήτες.

   Πρίν λίγες μέρες η υπουργός Περιβάλλοντος, μαζί με τον κύριο Μ. Χρυσοχοΐδη, μετά από άψογη –όπως τη χαρακτήρισαν- και υποδειγματική συνεργασία, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε το WWF Hellas και σε μια άλλη, στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, ανακοίνωσαν το σχέδιο νόμου που προωθείται από το ΥΠΕΚΑ για την προστασία των δασών. (Άραγε υπήρξε εκπροσώπηση των 300.000 κυνηγών της χώρας ή μήπως δεν μας αφορούν τα δάση;)
Το πιο πάνω σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων προβλέπει:
Ø  Την καθετοποίηση της Δασικής Υπηρεσίας και την ενσωμάτωσή της στο «φυσικό της σπίτι» που δεν είναι άλλο από το ΥΠΕΚΑ.
Ø  Την ενίσχυσή της με το αναγκαίο προσωπικό και νέες τεχνολογίες.*
Ø  Την μετάταξη προς αυτήν του προσωπικού της νεοσύστατης πλήν υπό διάλυση Αγροφυλακής.
Ø  Τη διάθεση μέρους του εποχικού προσωπικού της πυροσβεστικής, στην δασική υπηρεσία.
Ø  Την ενεργοποίηση του «Ταμείου Δασών» στα πλαίσια ενός «Πράσινου Ταμείου»*
Ø  Τη δημιουργία,στο υπουργείο, ειδικής Γραμματείας Δασών (άντε να δούμε, από ποια Μ.Κ.Ο. θα προέρχεται ο Ε.Γ.)…
Ø  Τη συμμετοχή και συμβολή οργανωμένων ομάδων εθελοντών και μεμονωμένων πολιτών.*

   Τώρα θα μου πείτε τι το κακό υπάρχει στο να συνεργαστούν και να νομοθετήσουν δυό υπουργεία; Απαντώ: κανένα κακό. Υπάρχει μια παράμετρος όμως, την οποία με μεγάλη επιείκεια την χαρακτηρίζω ύποπτη και μακάρι να βγώ ψεύτης: όλες οι πιο πάνω ρυθμίσεις, αποτελούν αυτολεξεί τις προτάσεις του WWF Hellas, σχεδιασμένες και μελετημένες εδώ και χρόνια.

 Ένα μικρό δείγμα:
v  Τον Μάιο του 2008 κοινοποιείται από την εν λόγω οργάνωση η «πρόταση για την αναβάθμιση του συστήματος δασοπροστασίας».
v  Τον Ιούνιο του 2009 η «πρόταση για την ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή εθελοντών στην προστασία των δασών»
v  Στις 26/10/2009, με έγγραφό του ( Σχόλια για το σχέδιο νόμου, αρ. πρωτ. 563/09)  προς το μόλις λίγων ημερών Υπουργείο ΠΕΚΑ, το WWF Hellas, «ψιλοκατσαδιάζει» την κατακαινούργια υπουργό και τους συνεργάτες της, απαριθμώντας, κατ΄άρθρο, ένα σωρό ελλείψεων και παραλείψεων και απαιτώντας διορθώσεις και αλλαγές.
v  Τη Δευτέρα 23/11/09, με δημοσίευσή της η οργάνωση, χαρακτηρίζει «θετικό» το σχέδιο νόμου! Μιλά γιά «πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και πολιτικά γενναία πρωτοβουλία».  Τι άλλαξε σε28 μέρες και από πού πληροφορήθηκε τις αλλαγές το WWF; Γιατί αυτή η οργάνωση ιδιωτών έχει τόσο άμεση και έγκυρη ενημέρωση ενώ κάποιες άλλες μένουν μήνες στο σκοτάδι;
v  Την Πέμπτη 26/11/09, τρείς μέρες αργότερα, η οργάνωση επανέρχεται με ξεχωριστό υπόμνημα προς την Υπουργό ΠΕΚΑ και τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ συνοψίζοντας τις προτάσεις της και «συγχαίροντας» τους υπουργούς.
v  Στις 3/3/2010 οι δύο υπουργοί αποδέχονται χωρίς καμία αλλαγή τις πιο πάνω προτάσεις και τις ανακοινώνουν σαν  Βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη δασοπροστασία.
Για την ιστορία να αναφέρω ότι στα προγράμματα και τις μελέτες που υλοποίησε το WWF Hellas, για να φτάσει στις πιο πάνω προτάσεις, χρηματοδότες ήταν:
§  Το ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση
§  Το ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη
§  Το ίδρυμα Μποδοσάκη
§  Εισφορές υποστηρικτών
Για να μην αδικήσω κάποιον θα πρέπει να αναφέρω ότι μία αντίστοιχη προσπάθεια (διημερίδα) που έγινε το 2007, χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.
Ακόμη θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε όλα αυτά τα έγγραφα συνυπογράφει η κ. Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.
Σήμερα η κυρία, με το πανέμορφο και σπάνιο όνομα, είναι κορυφαία συνεργάτης και σύμβουλος της κ. Μπιρμπίλη. Μετεγκαταστάθηκε στο υπουργείο! Νομοθετεί!

   Όσο καλοπροαίρετα κι αν θέλω να το δώ, αυτόματα γεννιούνται κάποιες ερωτήσεις (όχι πως περιμένω απάντηση)…
·        Υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη επιστημόνων και ειδικών, ώστε το κράτος κάνει νόμους τις προτάσεις ιδιωτών ή μήπως οι Μ.Κ.Ο. δεν είναι πιά οργανώσεις ιδιωτών; Ποιος και γιατί έδωσε στους ιδιώτες αυτούς το δικαίωμα να κρίνουν, να κατακρίνουν, να επικρίνουν ή να συγχαίρουν υπουργούς και υπηρεσίες, να απαιτούν, να παίρνουν θέση, να νομοθετούν;
·        Η κ. Νάντσου, σαν σύμβουλος της υπουργού, καλείται  να συμβουλέψει αμερόληπτα την Υπουργό, σχετικά με τις προτάσεις που κατατίθενται από διάφορους φορείς. Δε θέλω να αμφισβητήσω την επιστημονική της κατάρτιση και επάρκεια… αλλά υπάρχει περίπτωση να γνωμοδοτήσει ενάντια σε μια πρόταση που υπέγραψε η ίδια πέρυσι ή πρόπερσι σαν στέλεχος του WWF;  Κάτι σαν Γιάννης κερνά – Γιάννης πίνει μου ακούγεται.
·        Το WWF Hellas καταθέτει τις προτάσεις του δωρεάν. Τα χρήματα που χρειάζονται τα παίρνει και από μεγαλοεπιχειρηματίες σπόνσορες των οποίων οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι γνωστές!!! Πάντα καλοπροαίρετος, διώχνω τη σκέψη που μου λέει ότι χρηματαδοτούμενες προτάσεις μπορούν κάλλιστα να δουλεύουν προς όφελος του χρηματοδότη μα αναρωτιέμαι: Αφού μπορούμε να έχουμε δωρεάν προτάσεις και έτοιμα νομοθετήματα, γιατί, σε καιρό κρίσης και περικοπής λαϊκών κεκτημένων, να πληρώνουμε κάποια εκατομμύρια ευρώ σε κάποιες χιλιάδες δημοσίων και μη υπαλλήλων, ερευνητών, συμβούλων, μελετητών κ.λ.π.;
·        Αν πρόκειται να γίνονται νόμος του κράτους οι προτάσεις του WWF, του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, της Ορνιθολογικής Εταιρείας και άλλων οργανώσεων πολιτών, που υποβάλλουν προτάσεις για τα δάση, το κυνήγι, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, γιατί να μη γίνουν νόμοι και οι προτάσεις της Κ.Σ.Ε., των συλλόγων γεωργών, κτηνοτρόφων και ψαράδων; Κι εμείς πολίτες αυτής της χώρας δεν είμαστε; Ή επειδή εμείς δεν παίρνουμε επιδοτήσεις, δεν περνάει ο λόγος μας;

   Μήπως τελικά αυτό που είπε εκείνος ο κακοπροαίρετος Πανούσης, ότι δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου έφτιαξε κυβέρνηση με τα φιλαράκια του απ΄το γυμναστήριο, έχει επεκταθεί και στα υπουργεία όπου οι υπουργοί κάνουν συμβούλους τα φιλαράκια και τους συνοδοιπόρους της ιδιωτικής τους ζωής;
   Άντε καλέ, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία… στο λίκνο της τέτοια πράματα;

   Κλείνοντας θα παραθέσω ένα απόσπασμα από την επισήμανση του κ Καραβέλλα, Γεν. Διευθυντή του WWF Hellas: «Τόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, όσο και αυτή κάθε αυτή η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργών, αποτελούν ιδιαίτερα θετικά στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά αφήνουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον της δασοπροστασίας στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι αποτελούν μονάχα ένα πρώτο βήμα σε έναν ιδιαίτερα μακρύ δρόμο.

Θά΄χουμε και συνέχεια δηλαδή…..

*: Τις υπογραμμισμένες φράσεις με τον αστερίσκο κρατήστε τες. Θα «παίξουν» πολύ όταν σε λίγα χρόνια αρχίσουν να αποκαλύπτονται οι πράσινες κουμπαριές. Και με το πράσινες δεν εννοώ το κυβερνόν κόμμα. Κάποιους άλλους που θέλουν να κυβερνούν εννοώ.
.
Γιώργος Αποστολόπουλος.
 george@deltaevrou.org 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου