Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Ένας χρόνος "ΑΙΝΗΣΙΟ"



... φωνάξαμε (ίσως κάποιες φορές περισσότερο απ΄ότι χρειαζόταν), τρέξαμε, αγωνιστήκαμε, δώσαμε μάχες και τις κερδίσαμε.....τίποτα δεν τέλειωσε.....έχουμε πολλές ακόμα.....


...και θα τις πολεμήσουμε - γιατί περί πολέμου πρόκειται- και θά νικήσουμε, αφού το δίκιο είναι με το μέρος μας.
ΑΙΝΗΣΙΟ ΔΕΛΤΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ,
ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

Ο σύλλογός μας, είναι η φωνή των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται μέσα στο δέλτα του ποταμού Έβρου αλλά και αυτών που νοιάζονται γι΄αυτήν την πανέμορφη άκρη της γης, απλά και μόνο από αγάπη.
Και είναι μια πολύ δυνατή φωνή. Πέρασε ο καιρός που «καθόμασταν στ΄αυγά μας». Για πάρα πολλά χρόνια κάτσαμε φρόνιμα, μέναμε χωρίς φωνή, αφήσαμε να μιλούν για το Δέλτα μόνο κάποιοι που δεν έχουν πάει πέρα από το κεντρικό ανάχωμα, αν έχουν φτάσει και μέχρις εκεί.
Μέχρι που οι «γνώστες» αυτοί, νομίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένας σοβαρός αντίλογος, αποφάσισαν να «σώσουν» το Δέλτα του Έβρου.
Ήταν οι αυτόκλητοι αυτοί «σωτήρες» και «φρουροί» του περιβάλλοντος που προσπάθησαν να αποστειρώσουν το χώρο, εκμεταλλευόμενοι τη θολή και διάτρητη Κ.Υ.Α.4110. Τότε –κάτω από το μεγάλο και εντελώς απρόσμενο γι΄αυτούς βάρος της αντίδρασης του λαού του Νομού Έβρου- τα σχέδιά τους κατέρρευσαν.
Ύστερα, πιεζόμενοι συνεχώς από τους μεγαλοεπιχειρηματίες σπόνσορές τους, αποφάσισαν να το «αξιοποιήσουν».

Σήμερα: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΣΟΒΑΡΑ

Κινδυνεύει από τις δράσεις και τις ύπουλες δραστηριότητες αδίστακτων ανθρώπων που θέλουν να το μετατρέψουν σε «τουριστικό και επενδυτικό παράδεισο» - πηγή πλουτισμού γι΄αυτούς και τους χορηγούς τους.
· που θέλουν να ξαναζωντανέψουν τη νεκρή Κ.Υ.Α. και πολλούς άλλους, βολικούς γι΄αυτούς νόμους.
· που θέλουν να βάλουν το Δέλτα σε μια γυάλα, απομακρύνοντας όποιον δεν συμπορεύεται ή είναι εμπόδιο στα σχέδιά τους.
· που χαρακτηρίζουν «παραοικονομία» τις δραστηριότητές μας, «βάνδαλους», «παράνομους», «λαθροθήρες» και «καταπατητές» όλους εμάς.
· που σχεδιάζουν την κατασκευή «οικολογικών» bungalows για τη φιλοξενία ξένων κυνηγών. (οι κυνηγοί, γι΄αυτούς, είναι φονιάδες, αλλά τα λεφτά τους είναι καλά).
· που μελετούν την ανάπτυξη ξύλινων, υπερυψωμένων μονοπατιών, για τη διεξαγωγή τουριστικών περιπάτων, σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση ο άνθρωπος, σε χώρους που βρίσκουν την ησυχία τους και στήνουν τις φωλιές τους τα πουλιά.
· που ζητούν τη διεξαγωγή ελέγχου κατά την είσοδο και έξοδο από το Δέλτα, από στεριά και θάλασσα και απαιτούν να είναι αυτοί και οι «συνεταίροι τους» που θα ελέγχουν, υποκαθιστώντας το στρατό και τις υπηρεσίες του κράτους.
· που ζητούν, με αναφορές τους, την ένταξη του δέλτα μας στη μαύρη λίστα της συνθήκης Ramsar.

Σε όλα αυτά η απάντησή μας δεν μπορούσε παρά να είναι ένα μεγάλο, ηχηρό και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ
Για να μας ρίξουνε στάχτη στα μάτια και για να επικαλεσθούν αργότερα κοινωνική συναίνεση, ζητήσανε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Τις καταθέτουμε, λοιπόν, με λίγα και σταράτα λόγια:
. απολύτως καμία περεταίρω ανθρώπινη παρέμβαση στο Δέλτα του ποταμού Έβρου.
. δεν μας χρειάζεται καμία «τουριστική αξιοποίηση». Οι επισκέπτες έρχονται στο Δέλτα, χρόνια τώρα, τα πάμε μια χαρά και φεύγουν κατενθουσιασμένοι.
. η μοναδικότητα του δέλτα, η σπάνια ομορφιά του είναι η ανέγγιχτη και δυσπρόσιτη φύση του. Κάτω τα χέρια λοιπόν. Να πάτε να στήσετε τις επιχειρήσεις σας αλλού. Εδώ ζούμε, δεν επιχειρούμε.

www.deltaevrou.org facebook: ΑΙΝΗΣΙΟ ΔΕΛΤΑ info@deltaevrou.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου